снимка pixabayДо две седмици влизаме в оранжевата зона, а до два

...
снимка pixabayДо две седмици влизаме в оранжевата зона, а до два
Коментари Харесай

Експерт: До две седмици влизаме в оранжевата зона, а до два месеца в пика на новата вълна

снимка pixabay

До две седмици влизаме в " оранжевата " зона, а до два месеца в пика на новата вълна. Това разяснява пред БНР проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя удостовери, че съществуването на 1 милион изцяло имунизирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкоз сериозна. 

„ Случаите се повишават, само че към момента България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта най-вече в южните страни – Испания, Франция, ненапълно Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона “, сподели Христова.

До седмица-две ще имаме над 1000 случая на ден, разясни още тя.

Има гладко и непрестанно повишаване на случаите, което се дължи на преобладаващия към този момент Делта вид на ковид. Ако по този начин продължава, до две седмици най-вече ще влезем в оранжевата зона, разясни проф. Христова.

„ И оттук нататък до месец-месец и половина по-късно ще сме в пика на вълната, сега сме в подножието “, изясни тя.

Изследвания демонстрират, че Делта разновидността два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация, добави Ива Христова.

Според нея имунизациите резервират висока успеваемост против този вид, въпреки и по-ниска по отношение на Алфа разновидността. Трябва да се има поради, че в първите 6 месеца имунизациите демонстрират оптималната успеваемост, а по-късно последователно понижава реактогенността на организма.

„ Последни проучвания демонстрират, че на половина понижава защитеността на хората след шестия месец.  Няма още единно мнение дали всички имунизирани рано ще се нуждаят от трета доза “, уточни експертът.

Ваксинирането понижава неведнъж опцията за разпространение на вируса, без да я изключва, означи още проф. Христова.  

Запитана дали преболедувалите следва да се имунизират, Ива Христова съобщи, че по-леко преболедувалите основават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо.

„ Предвид смяната на вируса, антителата, направени против предходния вид, не могат изцяло и при всички хора да го блокират “, сподели тя.

Христова сподели още, че страничните реакции от имунизацията при децата над 12 година са по-редки, в сравнение с при по-възрастните.

„ Със сигурност никой нищо не желае да затваря, само че в случай че скочат доста случаите, в случай че влезем в алена зона, сигурно ще има известни ограничавания, с цел да се спре повишаването на случаите “, разяснява експертът по отношение на противоепидемичния проект на здравното министерство и вероятността за идни нови ограничавания.  
Проф. Христова е безапелационна, че затваряне на градове няма да има.

„ Някои ограничения се видя, че могат много по-меко да се наложат “, призна тя.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР